Υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων

Το Υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων (13-12ος αιώνας π.Χ.) βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων Νότια της πόλης του Ρεθύμνου, κοντά στο ομώνυμο χωριό, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος με βελανιδιές. Το νεκροταφείο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969, όταν δυο μικροί μαθητές παρέδωσαν στους υπεύθυνους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου δυο αγγεία που είχαν βρει στη θέση Πρινοκέφαλο κοντά στο χωριό Αρμένοι.
Έτσι ξεκίνησαν οι ανασκαφές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα που αποκάλυψαν εκτεταμένο Υστερομινωικό νεκροταφείο με πάνω από 220 τάφους.
Οι περισσότεροι τάφοι είναι θαλαμωτοί που έχουν λαξευτεί στον μαλακό βράχο με προσανατολισμό ανατολή-δύση και έχουν λαξευτό επίσης στο μαλακό βράχο στενό διάδρομο που οδηγεί στον θάλαμο. Ένα σημαντικό στοιχείο της ανακάλυψης ήταν το ότι οι περισσότεροι από τους τάφους βρέθηκαν ασύλητοι και φυσικά περιείχαν πάρα πολλά και πλούσια ευρήματα. Κεραμικά αγγεία, ειδώλια, χάλκινα όπλα, ωραία κοσμήματα, πολλά εργαλεία κλπ. Μάλλον πρόκειται για οικογενειακούς τάφους με περισσότερους του ενός νεκρούς τοποθετημένους ή στο δάπεδο ή μέσα σε πήλινες λάρνακες, οι οποίες εντυπωσιάζουν με τον ωραιότατο και πλούσιο διάκοσμό τους με θέματα από τη φύση και τις θρησκευτικές τελετές. Τα περισσότερα κινητά ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.(Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: