Φίλιπποι - Νεάπολις (Καβάλα)

Πόλη της Μακεδονίας, που ιδρύθηκε το 358 π.Χ. από τον βασιλιά Φίλιππο Β’, στην περιοχή της παλιάς πόλης Δάτον, ΒΑ του όρους Παγγαίου, κοντά στις χρυσοφόρους πηγές. Ο Φίλιππος οχύρωσε την πόλη και την έκανε ορμητήριό του εναντίον των Θρακών. Εκμεταλλεύτηκε τα χρυσωρυχεία και στόλισε την πόλη με πολλά κτίρια και δημόσια έργα. Το λιμάνι των Φιλίππων Νεάπολις είναι η σημερινή Καβάλα. Το 168 π.Χ. οι Φίλιπποι έγιναν ρωμαϊκή αποικία, η «Κολωνία Αυγούστα Ιουλία Φιλίππων». Ερείπια της πόλης ανακαλύφτηκαν στις ανασκαφές της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής. Περιλαμβάνουν τείχος, θέατρο, αμφιθέατρο, αγορά, νομίσματα κλπ. Στην πεδιάδα των Φιλίππων έγινε το 42 π.Χ. η μάχη ανάμεσα στους δολοφόνους του Καίσαρα Κάσσιο και Βρούτο και τον Οκταβιανό Αύγουστο και Μάρκο Αντώνιο. Οι δύο πρώτοι βρίσκονταν από το 44 π.Χ. στην Ανατολή και όταν πληροφορήθηκαν πως ο Οκταβιανός και ο Αντώνιος έφτασαν στη Μακεδονία επικεφαλής μεγάλου στρατού, πέρασαν τον Ελλήσποντο και παρατάχθηκαν στην πεδιάδα των Φιλίππων. Στην πρώτη μάχη ο Αντώνιος νίκησε τον Κάσσιο, αλλά ο Οκταβιανός ηττήθηκε από τον Βρούτο. Ο Κάσσιος, νομίζοντας πως και ο Βρούτος είχε ηττηθεί, διέταξε έναν απελεύθερό του να τον σκοτώσει, κι έτσι το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του διέρρευσε προς τον Αντώνιο. Είκοσι μέρες μετά, ηττήθηκε και ο Βρούτος, που αυτοκτόνησε ενώ τον καταδίωκαν.



Νεάπολις (Καβάλα)

Νεάπολη της Μακεδονίας, στη θέση όπου βρίσκεται η σημερινή Καβάλα. Είχε ιδρυθεί στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. από τους Αθηναίους και εξακολούθησε να αναφέρεται έως τους βυζαντινούς χρόνους.
Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας και από το 350 π.Χ. υπήρξε το επίνειο των Φιλίππων. Ήταν σημαντικός σταθμός της Εγνατίας Οδού που ένωνε την Ευρώπη με την Ασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: